Dalaman Ovası Ortaca yöresinde yetişen enginarlar hasat sezonu sonunda özenle toplanmış ve ardından distilatyon yöntemi ile suları elde edilmiştir.
İçerek mucize sebze enginarın faydalarından enginar sezonu dışında da yararlanmak mümkün olmakta. Ayrıca yemeklerinizde kullanarak özellikle salata ve pilavda enginar lezzetini de hissedebilirsiniz.
Enginar Hakkında
Enginar (Cynara scolymus), papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.
Yapılan araştırmalara göre enginar; fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerinden oldukça zengindir. Ayrıca lif yönünden zengin olması, sindirim sistemine yardımcıdır.
Enginar Suyunun Faydaları Nelerdir?
- Yüksek oranda C vitamini içerir. Vücut direncini arttırır.
- Kan şekerini dengeler. Bu özelliğiyle diyabet hastalarına önerilen besinlerden biridir.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Metabolizmayı hızlandırır. Kilo verme sürecine destek olur.
- Doğal bir idrar söktürücüdür.
- Yüksek oranda lif içerir. Bu sayede mide sorunlarına ve ağrılarına iyi gelir.
- Karaciğer yağlanmasına ve birçok karaciğer sorununa iyi gelir.
- Vücuda enerji verir.
- Cilt sağlığını korur. Sivilce ve akne oluşumunu önler.
- Cilt lekelerine iyi gelir. Cildi nemlendirir.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- Gaz şikayetlerine ve hazımsızlığa iyi gelir.
- Safra kesesini ve karaciğeri temizler.